Rooster mei-jul 2021


CORONAVIRUS

Controleer deze pagina voordat je naar de les komt, er kunnen op een laat moment wijzigingen worden aangebracht in verband met de maatregelen.

Laatst bijgewerkt 6 juni 2021


Overige informatie bij cursus…..Cursusprijs / betaling / inschrijven

Overzicht van alle 26 cursussen van Tango Argentino Amsterdam

Alle cursussen zijn 10 weken          Proefles gemist? Neem contact op.


Corona maatregelen voor de lessen


dag tijd …. niveau vanaf
     
maandag 1900 basis 2 31 mei
2015 extra gevorderden 31 mei
2130 x-gev. tango thema Biagi 31 mei
     
dinsdag 1900 basis 1 25 mei
2015 basis 2 25 mei
2130 gevorderden 25 mei
     
woensdag 1900 basis 1 26 mei
2015 tangowals B . . . vanaf gevorderden 26 mei
2130 xx-gev. tango-thema Caló 26 mei
     
donderdag 1900 basis 1 27 mei
2015 half gevorderden 27 mei
2130 x-gev. tango-thema Fresedo 27 mei
     
vrijdag 1900 half gevorderden 28 mei
2000 milonga 3 . . . na Mi-2 of ervaring 28 mei
2115 salon . . . tot 01.00 – hele jaar door info

Overige informatie

 • Zonder vaste danspartner: voor alle groepen kan worden ingeschreven zonder vaste danspartner, maar iedere groep zal uit gelijke aantallen mannen en vrouwen bestaan. Geef volgorde van voorkeur aan indien van toepassing.
 • Basis 2: basis 2 is vervolg van basis 1.
 • Gemiste lessen: wij moedigen aan om gemiste lessen in te halen. Je mag ook meer dan tien keer komen op dezelfde cursus.
 • Feest- en vrije dagen: 2e Pinksterdag 24 mei schuift op.
 • Vakanties: er is geen onderbreking voor korte schoolvakanties.
 • Laatste lesdag van dit trimester: laatste lesdag is 2 aug.
 • Optredens: in verband met mogelijke optredens kan een enkele les worden opgeschoven of vervangen. Dit wordt tijdig kenbaar gemaakt.
 • Volgend trimester: het volgend trimester start 20 september.

 Overzicht van alle cursussen van Tango Argentino Amsterdam

De kern…….Tangomuziek themas…….Andere thema’s


DE KERN

Basis voor onze tangolessen vormen de tangocursussen op vijf niveaus:

 • basis 1
 • basis 2
 • half gevorderd
 • gevorderd
 • extra gevorderd

Hierin leren we de cursisten een goede danshouding, het dansen in de maat en de muziek en vooral de onderlinge communicatie: het voorstel van de man en de reactie erop van de vrouw.

In meerdere vormen, varianten en moeilijkheidsgraad komen onder andere de volgende elementen aan bod: lopen / ocho voor- en achterwaarts / sandwich / dubbel tempo / cruzado / cortado / cunita / gancho / pauzes / media luna rechts- en linksom / sacada / voleo / giro rechts- en linksom / (gestolen) versieringen voor de vrouw, etc. etc.

In deze tangocursussen maken we ook kennis met de milonga, het vrolijke zusje van de tango. In iedere cursus wordt een les besteed aan de milonga lisa (enkel tempo).

Vanaf de tweede cursus wordt ook aandacht besteed aan de tangowals met zijn ritmeversnellingen.

Al onze lessen zijn gericht op het respecteren van het al honderd jaar unieke kenmerk van de Argentijnse tango: de omhelzing. Als voorbereiding op het dansen in de salon staat ook het dansen in de dansrichting centraal, dat is het dansen tegen de richting van de wijzers van de klok in.

CD 20 tango orkesten - uitgave: Tango Argentino AmsterdamEen cd met tangomuziek als cadeau

De tango-orkesten uit de gouden jaren laten een geschakeerde rijkdom aan tangomuziekstijlen zien. Ter inspiratie en om een weg te vinden in deze stijlen krijgt iedere nieuwe leerling van ons een cd met muziek van deze orkesten. Deze cd is in 2011 in eigen beheer uitgebracht.

 

Tangolessen - Amsterdam Tango


TANGOMUZIEK THEMA’S

In de tangolessen met muziek muziek thema diepen we de tango verder uit. Het aangeboden materiaal is toegesneden op het verschillende karakter van de diverse tango orkesten en verschilt dus per cursus. De keuze is niet alleen bepaald door de mooie muziek, maar ook door de brede waaier aan stijlen die met deze orkesten wordt gevangen.

Aan bod komen:

 • Juan d’Arienzo: ‘El Rey del Compás’ (de Koning van de Maat). Pittige muziek met strak ritme. Juan kreeg de dansers midden jaren ‘30 weer terug op de dansvloer. We gebruiken zijn muziek van eind jaren ’30. 
 • Rodolfo Biagi: de pianist die mede de stijl van d’Arienzo gevormd heeft. Hoewel sterk ritmisch heeft deze een mooie melodielijn. We gebruiken zijn muziek van begin jaren ’40. 
 • Francisco Canaro: zeer succesvol als orkestleider vanaf de jaren ’10 tot begin jaren ’60 (met rond de 5000 opnames) en als componist. In zijn vroege jaren bracht hij vernieuwing in de tango. We gebruiken zijn muziek van midden jaren ’30: gemarkeerd, lichtvoetig en poëtisch.
  We bieden twee cursussen in deze Tango-Orillero stijl aan op hetzelfde niveau met verschillend materiaal:
  Canaro A en B
 • Osvaldo Fresedo: hij heeft zijn sporen verdiend in de tango met 1250 opnames over 63 jaar. In 1927 hield hij vijf orkesten aan de gang. Drie grote namen als Di Sarli, De Caro en Caló zijn bij hem begonnen. De muziek van Fresedo heeft een verfijnd geluid met zijn gebonden noten en zachte nuances. In de cursus besteden we aandacht aan lyrisch en ritmische thema’s van het orkest.
 • Miguel Caló: bekend om zijn ‘Orkest van de Sterren’. Zijn muziek bevat ritme, maar ook een flinke dosis lyriek. 
 • Carlos Di Sarli: langzame, slepende muziek, die introvert en elegant gedanst wordt. Veel violen. We gebruiken zijn muziek van de jaren ‘50. 
 • Osvaldo Pugliese: contrastrijke muziek met veel ingetogen spanning en veranderingen in dynamiek. Wordt veel bij optredens gebruikt, maar de cursus is gericht op het dansen in de salon. We gebruiken zijn muziek van de jaren ‘50 en ‘60.
  We bieden cursussen aan op drie niveaus:
  Pugliese 1, 2 en 3. 
 • Aníbal Troilo: soms gebruiken we de late muziek van Troilo van de jaren ‘60 voor een cursus in de sfeer van de Pugliese-cursus.

 

Tangolessen - Amsterdam Tango


ANDERE THEMA’S

Milonga

De milonga wordt staccato gedanst, is vrolijker van aard en wordt anders gedanst dan de tango zoals die zich heeft ontwikkeld vanaf eind jaren ‘30. Traspies (kleine balans wisselingen) en kleine snelle stapjes komen uitgebreid aan bod.

In de cursussen zit veel materiaal van onze maestro en ‘Koning van de Milonga’ Pepito Avellaneda.

Wij bieden cursussen aan met verschillend materiaal op drie niveaus:
– milonga 1, 2 en 3.

Tangowals

In de tangowals zit het walsritme verwerkt, waardoor de dans met andere energie wordt gedanst: vloeiender, maar met accenten en versnellingen.

Wij bieden drie cursussen op hetzelfde niveau aan met verschillend materiaal:
– tangowals A, B, C.

Tango Canyengue

‘Terug naar de wortels’. In deze cursus komt de oude stijl tango van eind jaren ‘20 aan bod, de tango die ook buiten wordt gedanst op zeildoek uit de havens. De muziek is rustig maar sterk gemarkeerd, de dans wordt speelser en met meer humor gedanst.

De danshouding wijkt af van de nu gebruikelijke. De cursus is ook zeer geschikt als ondersteuning van de milonga. Bovendien vergroot kennis van vroeger het inzicht in de tango van heden.

We bieden cursussen aan op twee niveaus:
– tango canyengue 1 en 2.

La Baldosa – De Stoeptegel

In de tangocursus La Baldosa (de stoeptegel) ligt het accent geheel op het compact en toch ontspannen dansen in een zeer beperkte ruimte. Dat is regelmatig het geval tijdens het drukste uur van de salon.
We dansen op de muziek van Di Sarli uit zijn pittige periode.

Tango van Pepito

Pepito Avellaneda (echte naam José Domingo Monteleone – 1996 †) is een danser van de ‘Orillero’, de volkswijken. Hij is een gerenommeerd maestro en was onze leraar van ‘91-‘96. In de Tango van Pepito laten we onze leerlingen kennis maken met deze manier van dansen. Pepito leeft voort!

Er wordt gedanst op de pittige muziek van Troilo.

 

Tangolessen - Amsterdam Tango