Docenten van Arjan & Marianne

 

Firpo & Aurora


Onder de naam Firpo & Aurora hebben Aurora Lubiz en Jorge Firpo meer dan twintig jaar samen gewerkt in de tango.

In 1983 kiezen zij voor een professionele tango danscarrière, waar het docentschap een belangrijke plaats inneemt.

Hun belangrijkste maestro’s zijn Antonio Todaro, Pepito Avellaneda en de Dinzels. Zij geven over de hele wereld met veel succes les, en treden op in een eigen show.

In de tangowereld zijn zij gerespecteerde maestro’s.

Aurora Lubiz danst haar hele leven; al heel vroeg Argentijnse folklore, waar ze op jonge leeftijd al les in geeft. Verder leert zij klassieke-, moderne- en jazzdans, lichaams expressie en volgt zij een zangopleiding.

Nadat zij en Jorge uit elkaar gaan geeft zij alleen les en treedt zij met verschillende partners op.

Van 2009 tot begin 2013 geeft zij les en danst ze met Luciano Bastos uit Brazilië.
Sinds 2014 treedt zij op en toert regelmatig met Johnatan Spitel.

Jorge Firpo danst tango al vanaf zijn jeugd in de lokale tangoclubs. Daarnaast leert hij o.a. folklore en moderne dans en theater.

Nadat hij en Aurora uit elkaar gaan, legt Firpo zich helemaal toe op het lesgeven en treedt hij met wisselende partners op tijdens zijn tournees.
In Argentinië geeft hij les en treedt op met zijn levenspartner Diana Mestre.

 

Pepito Avellaneda


“Vandaag is vandaag, morgen is morgen”: dit zijn woorden van Pepito Avellaneda (1930-1996), en hij leeft ernaar. Zijn eigenlijke naam is José Domingo Monteleone.

Hij komt in aanraking met het dansen omdat hij als pizzakoerier de pizza’s naar de tangosalons moet brengen. Hij begint tango te dansen op zijn twaalfde en treedt voor het eerst op in 1945.

Hij is een man van de improvisatie en creëert zijn eigen passen.

Hij houdt van gokken en van bier (“water is for the horse” is een gevleugelde uitspraak van hem).
Een andere gevleugelde uitspraak: “Het is nooit de laatste keer, altijd de één na laatste”.

Hij kan ook mooi tango zingen, wat hij vaak doet met zijn vader. Hij groeit op bij zijn vader, omdat zijn moeder overlijdt als hij vijf is.

Hij is een geliefd docent en heeft een aantal jaren veel les gegeven in Europa. Hij wordt beschouwd als de ‘Koning van de Milonga’.

Helaas overlijdt hij in 1996 op 65-jarige leeftijd, zijn partner Suzuki achterlatend met een renpaard waar zij niets van af wist…


Antonio Todaro


Antonio Todaro (1929-1994) is een belangrijke maestro voor de tango dansgeneratie van de jaren tachtig en negentig, tot aan zijn overlijden in 1994.

Hij is inventief en voegt nieuwe figuren toe, vooral aan de optreed tango, de tango fantasía.
Bij alle optredens kom je wel iets tegen van Antonio Todaro.

Hij komt naar Nederland om les te geven op uitnodiging van de toenmalige Tangoschool Amsterdam.

 

Lalo & Mirta


Mirta danst met haar eerste danspartner Gustavo Arias in 1985 in Amsterdam haar eerste tango sinds haar kinderjaren in een toneelstuk over ontheemde mensen. Dat is zo’n succes dat ze wordt gevraagd om les te gaan geven.

Twee jaar later in 1987 richten Mirta Campos en haar nieuwe tangopartner Lalo Diaz, samen met Wouter Brave (initiatiefnemer) en Martine Berghuijs, de eerste tangoschool in Nederland op: de Tangoschool Amsterdam.

Enkele jaren later splitst de school zich en richten Lalo en Mirta de Academia de Tango op.

In 1990 treden zij op met het orkest van Osvaldo Pugliese tijdens de Benelux tournee.


Juan Lange


Juan Lange, geboren en opgegroeid in Montevideo, Uruguay, studeert af in Volkenkunde. Verder studeert hij Gindler Körperarbeit, Gestalttherapeutisches training, het voortbouwen op diagnostische Bioenergetik, Feldenkraisarbeit en groepsdynamiek.

Hij raakt geïnteresseerd in tango en maakt een studie over de oorsprong. Hij start de tangoschool Estudio Sudamérica in Berlijn en is daarmee de eerste in het naoorlogse Europa. Van 1981 tot 1985 werkt hij als autodidact.

Daarna worden zijn belangrijkste leraren Antonio Todaro en Pepito Avellaneda.

Juan ontwikkelt een didactische methode voor het lesgeven in de tango. Hij heeft met zijn school de Duitse tangobeweging geactiveerd. Met zijn bezielde lerarenopleiding heeft hij de tango uitgebouwd en populair gemaakt tot in alle grote Duitse steden