DJ Arjan ‘el Irresistible’

 

DJ Arjan ‘el Irresistible’_muzieknoot-1

Arjan Sikking krijgt in 1999 bij de Academia de Tango de DJ-naam el Irresistible, de naam van een tango uit 1908. In de loop der jaren heeft Arjan een grote, gevarieerde verzameling Argentijnse tangomuziek opgebouwd van meer dan 12.000 titels.

DJ el Irresistible draait vanuit de tango traditie en staat bekend om zijn opbouw van de salonavond. Hij benut ten volle de mogelijkheden van de verschillen in energie uit de vele muziekstijlen die de tango rijk is: vooral uit de rijke historie van de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 (en soms ‘60).

Zijn tango’s, milonga’s en tangowalsen zijn altijd heerlijk dansbaar. Tussen de tanda’s* van vier thema’s draait hij, naar goed gebruik in Buenos Aires, een cortina**

Zijn eerste ervaringen als DJ waren tussen 1994 en 1999, toen hij op onregelmatige basis draaide. Vanaf 1999 draait hij regelmatig en sinds 2004 wekelijks.
Eind zomer 2021 trad hij voor de 1.000e keer op als DJ.

Daarnaast draait hij in andere tangosalons, ook in het buitenland, zoals in het Tangofestival in Münster en in de 22e editie van het Internationaal Tangofestival Tarbes. (Zuid Frankrijk).
Het jaar erop, in 2020, is hij opnieuw uitgenodigd om te draaien in het Tangofestival Tarbes. Deze werd echter in zijn totaal geannuleerd vanwege Covid-19. In 2021 vindt er een beperkt Festival plaats met vooral muziek.

 

*Tanda

Een tanda is een set van vier (soms drie) muzieknummers die qua karakter op elkaar zijn afgestemd, vaak van hetzelfde orkest in dezelfde stijl.

De dansers kunnen daarop hun dans en partnerkeuze afstemmen. De tanda geeft ook de rust om alle energie te steken in de improvisatie met de partner.

**Cortina

Een cortina (gordijn) is een tussenmuziekje dat tussen de tanda’s in gezet wordt en waarop men niet danst. De dansers verlaten de vloer en er is gelegenheid om een volgende partner te vragen voor de nieuwe tanda. In Buenos Aires gebeurt dit met een knikje van het hoofd (cabaceo)

 

 

DJ Arjan 'el Irresistible'


De tango el Irresistible

De tango van Logatti ging in 1908 in première tijdens de carnavaldansen in het Opera theater. Deze tango had zo’n enorme impact op het publiek, dat – zo gaat het verhaal – een danspaar naar het podium kwam om te vragen naar de titel. Zij werden doorverwezen naar een muzikant die de componist bleek te zijn. Deze antwoordde dat het stuk geen titel had, waarop het danspaar toevoegde: ”Maar het is echt onweerstaanbaar (irresistible)!”

 

“Dat is het, dat zal de titel worden – ‘El Irresistible’, en wanneer ik het uitgeef zal het mij een eer zijn om het aan U op te dragen. Wat is uw naam?”
“Schrijf maar, – aan L”, zei de vrouw.

EL IRRESISTIBLE Juan D’Arienzo 1954


Enkele impressies bij het DJ-en in Tarbes 2019

Jardin Massey

 

Jardin Massey

Halle Marcadieu voor aanvang van de salon

Halle Marcadieu

Halle Marcadieu

Place Mairie

Place Mairie

Place Mairie