DJ

 

DJ el Irresistible_muzieknoot-1

Arjan Sikking krijgt bij de Academia de Tango de DJ-naam el Irresistible, de naam van een tango uit 1908. In de loop der jaren heeft Arjan een grote, gevarieerde verzameling Argentijnse tangomuziek opgebouwd van meer dan 12.000 titels.

DJ el Irresistible staat bekend om zijn opbouw van de salonavond. Hij benut ten volle de mogelijkheden van de verschillen in energie uit de vele muziekstijlen die de tango rijk is: vooral uit de rijke historie van de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 (en soms ‘60).

Zijn tango’s, milonga’s en tangowalsen zijn altijd heerlijk dansbaar. Tussen de tanda’s* van vier thema’s draait hij, naar goed gebruik in Buenos Aires, een cortina**

Hij treedt sinds 1999 op als DJ, de eerste paar jaren op regelmatige basis, vanaf 2004 wekelijks of vaker.

 

*Tanda

Een tanda is een set van vier (soms drie) muzieknummers die qua karakter op elkaar zijn afgestemd, vaak van hetzelfde orkest in dezelfde stijl.

De dansers kunnen daarop hun dans en partnerkeuze afstemmen. De tanda geeft ook de rust om alle energie te steken in de improvisatie met de partner.

**Cortina

Een cortina (gordijn) is een tussenmuziekje dat tussen de tanda’s in gezet wordt en waarop men niet danst. De dansers verlaten de vloer en er is gelegenheid om een volgende partner te vragen voor de nieuwe tanda. In Buenos Aires gebeurt dit met een knikje van het hoofd (cabaceo)

 

DJ el Irresistible


De tango el Irresistible

De tango van Logatti ging in 1908 in première tijdens de carnavaldansen in het Opera theater. Deze tango had zo’n enorme impact op het publiek, dat – zo gaat het verhaal – een danspaar naar het podium kwam om te vragen naar de titel. Zij werden doorverwezen naar een muzikant die de componist bleek te zijn. Deze antwoordde dat het stuk geen titel had, waarop het danspaar toevoegde: ”Maar het is echt onweerstaanbaar (irresistible)!”

 

“Dat is het, dat zal de titel worden – ‘El Irresistible’, en wanneer ik het uitgeef zal het mij een eer zijn om het aan U op te dragen. Wat is uw naam?”
“Schrijf maar, – aan L”, zei de vrouw.

EL IRRESISTIBLE Juan D’Arienzo 1954